Jak zostać właścicielem McDonalds? Zasady wielkiej franczyzy
W tym artykule chciałabym się przyjrzeć jednej z największych gastronomicznych firm – McDonald. Te restauracje w Polsce są praktycznie w każdym kluczowym miejscu, a ich liczba stale rośnie. Jeżeli mamy oszczędności, jako pracowici przedsiębiorcy, możemy zostać franczyzobiorcą. Po drodze jednak czeka nas wiele trudów – ale pamiętajmy jakie zyski możemy mieć w zamian. Zapraszam do lektury artykułu – Jak zostać właścicielem McDonalds.
Jak zostać właścicielem McDonalds – Pieniądze
Wydatki:
Wstępna Opłata Licencyjna w wysokości 45 000 USD (równowartość w złotych po kursie średnim NBP obowiązującym w dniu płatności).
Kaucja Gwarancyjna w wysokości 15 000 USD (równowartość w złotych po kursie średnim NBP obowiązującym w dniu płatności) na zabezpieczenie przyszłych należności McDonald’s. Kaucja Gwarancyjna nie jest oprocentowana i podlega zwrotowi po zakończeniu umowy franczyzy.
Zakup wyposażenia restauracji w wysokości od 3.000.000 do 4.800.000 zł. Cena wyposażenia restauracji, nie jest wielkością stałą albowiem zależy od wielkości sprzedaży uzyskiwanej dotąd w restauracji – im większa jest sprzedaż, tym wyższa cena wyposażenia. W przypadku uruchamiania nowej restauracji franczyzobiorca nabywa wyposażenie bezpośrednio od zatwierdzonych dostawców McDonald’s.
Zaopatrzenie restauracji w produkty, opakowania, środki czystości itp. ok. 50.000,- zł.
Koszty związane z uruchomieniem działalności gospodarczej.
Koszty związane z uruchomieniem restauracji.
Wydatki te mogą być finansowane wyłącznie z dwóch źródeł, tj. środków własnych (40%) i kredytu bankowego (60%).
Jak zostać właścicielem McDonalds – Dlaczego?
„Podstawą sukcesu franczyzy w Systemie McDonald’s jest dobór odpowiednich kandydatów na franczyzobiorców. McDonald’s poszukuje ludzi przedsiębiorczych, którzy chcieliby pracować w ramach dużego i odnoszącego sukcesy systemu, a jednocześnie posiadać własne przedsiębiorstwo i na bieżąco nim kierować. Nie oczekujemy od kandydatów na licencjobiorców praktyki w żadnej konkretnej branży, a nasi franczyzobiorcy mają bardzo różnorodne doświadczenia z okresu poprzedzającego współpracę z siecią. Nie jest istotnie gdzie franczyzobiorca zdobywał doświadczenie, ale co osiągnął w życiu zawodowym i jakimi sukcesami może się pochwalić.” – Monika Dąbrowska, Franchising Manager w McDonald’s.
Jak zostać właścicielem McDonalds – Proces rekrutacyjny
Proces rekrutacyjny trwa około 15 miesięcy, w tym szkolenie w restauracji McDonald’s około 12 miesięcy.
Cały proces rekrutacyjny odbywa się na koszt kandydata tzn. pokrywa on koszty przejazdów, noclegów, wyżywienia i nie otrzymuje zapłaty za czas spędzony w restauracji McDonald’s. Ponadto szkolenie w restauracji wiąże się z koniecznością wpłaty kaucji za udostępnione materiały szkoleniowe w wysokości 5000 zł. Kaucja podlega zwrotowi bez względu na wynik rekrutacji.
Szkolenie kandydata na franczyzobiorcę służy zdobyciu wiedzy praktycznej i teoretycznej bezpośrednio w McDonald’s oraz na kursach teoretycznych. Cały cykl szkolenia trwa ok. 12 miesięcy, minimum 20 godzin tygodniowo. Program szkolenia zakłada poznanie WSZYSTKICH stanowisk w strukturze organizacyjnej restauracji.